[ Kuchnia Fińska ][ Kultura ]

Popularne jedzenie w Finlandii

Swojskie wyroby

Finowie są bardzo przywiązani do swojego jedzenia, tak samo, jak do swojej ukochanej kawy Juhla, z którą nie rozstają się nawet podczas zagranicznych podróży. Kiedy tylko pojawiają się sezonowe produkty na straganach lub jakieś lokalne wyroby w okolicy, Finowie dostają zakupowego bzika, kiedy nadarzy się okazja do zakupu swojskich wyrobów. Dzisiaj przedstawię wam tylko 10 dań, ponieważ jest ich o wiele więcej i napiszę o nich kiedy indziej.

Salmiakki kakku – Tort ze słonej lukrecji

Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, ją po prostu trzeba lubić. Niby Finowie są od niej uzależnieni, ale to chyba jakiś mit  znam dużo osób, które zawsze odmawiają, kiedy próbuję poczęstować, zawsze słyszę: VOI, HYI SALMIAKKI!  Ogólnie będąc w Finlandii, warto spróbować oryginalnych Samlmiakków, któreś w jakiejś formie powinny podejść. Salmiakki Koskenkorva, jest całkiem spoko do wypróbowania. Tort czasem przynoszony komuś na urodziny jako psikus.

Karjalanpiirakka – Pierożki Karelskie

Jeden z popularniejszych przysmaków w Finlandii, pierożki wypełnione są owsianką ryżową, sosem jęczmiennym, purée lub warzywami. W zależności od tego, jakie kto lubi. Karelski placek rozpuszcza się w ustach, podawane na ciepło lub zimno z munavoi (masło z jajek). Nie koniecznie trzeba je jeść w tradycyjny sposób, można je zjeść także z kawałkiem sera. Obowiązkowo trzeba spróbować. Nie zostawiać niezapakowanych, bo ciasto zrobi się bardzo twarde i kruche, można później wbijać tym gwoździe.

Leipäjuusto – Chleb serowy

Kiedyś podawano go do kawy, bardzo dawno temu konserwowano go na lata, a później dodawano do różnych potraw. Aktualnie serwuje się go z lakkahillo (dżem z maliny moroszki) podgrzany na śmietance lub na zimno. Można zjeść taki kawałek jako drugie śniadanie lub przekąskę po obiedzie. W sklepach znajdziemy kilkanaście rodzajów, od tradycyjnych po wędzone itd. Podczas konsumpcji ser skrzypi między zębami.

Poronkäristys – smażony renifer

Bardzo popularna tradycyjna potrawa w Fińskich restauracjach, najbardziej znana jest w Laponii. Do przyrządzenia używany jest stek, krojony w plastry, tradycyjnie mięso powinno się smażyć na tłuszczu renifera, ale aktualnie używa się normalnego oleju. Najczęściej podawane z młodymi ziemniakami oraz borówkami z cukrem jak na zdjęciu. Dosyć spora cena w restauracjach. :/ a porcja może być dosyć mała.

Loimulohi – Łosoś z grilla

Sposób przyrządzenia tej potrawy jest bardzo ciekawy, łososia przybija się do deski za pomocą drewnianych kołków i grilluje przy otwartym ogniu. Deski ustawia się pod kątem w różnej odległości od ognia. Czas na przygotowanie od 15 minut do 1 godziny w zależności od wielkości filetu.


Lohikeitto  – zupa z łososia

Skoro jesteśmy przy łososiu, to nie mogło zabraknąć najprostszej zupy rybnej na świecie. Można ją przygotować bardzo szybko, potrzebujemy filety łososia, ziemniaki, por, koper i mniej niż 30 minut. Bardzo popularna potrawa, smaczna i zdrowa. Cena w restauracjach umiarkowana, zupa podawana często jako Päivän keitto (zupa dnia).


Kainuun rönttönen

Fiński słodki przysmak serwowany jako deser, wygląda prawie tak samo, jak Karjalanpiirakka, różnica polega na tym, że wypełniony jest słodkim purée i nadzieniem jagodowym (najczęściej borówkowym). Podaje się go jako dodatek do kawy. Nadzienie może być czasem kwaśne. Ciężko dostępny jako gotowy do spożycia produkt, w sklepach znajdziemy go częściej w chłodniach.


Grillimakkara – Grillowana kiełbasa

Spotkamy ją wszędzie, czy to jakiś jarmark, festiwal czy najzwyklejsza stacja paliw. One są wszędzie, Finowie zajadają się grillowaną kiełbasą na potęgę, stwierdzę nawet, że nie mają sobie równych pod względem ilości zjadanej grillowanej kiełbasy. Latem zapach można spotkać prawie wszędzie, grillowanie kiełbasy przez Finów jest jak religia.


Pannukakku (Kropsu) – Naleśnik

Naleśniki są bardzo popularne w Finlandii, dostać można je przyrządzone na słono lub na słodko. Najbardziej popularne oczywiście są wersje naleśników z serem, wariacji jest dosyć sporo. W Finlandii istnieje też sieć restauracji, która przyrządza tylko naleśniki. Nazwa sieci to Pannukakkutalo, na topie aktualnie są naleśniki Oreo. Moi znajomi bardzo polubili naleśniki, takie jak my robimy w Polsce z twarogiem i cukrem.


Mustikka-hillakiisseli – Kisiel z czarnej jagody i maliny moroszki

Najbardziej znany w Laponii, można ten deser przygotować jako gęstą galaretkę, którą my sami znamy od dziecka lub w wersji do picia. Kisiel tutaj jest najbardziej popularny w pierwszej postaci. Można go podać na ciepło lub zimno. Polecam spróbować bardzo smaczny deser, koszt zrobienia w domu kilka euro. Najdroższym składnikiem jest malina moroszka, cena to około 10-18 € za kg.

Marcin

Fanatyk sauny oraz Fińskiej natury.

Latest posts by Marcin (see all)

Tags: , ,