Finlandia Kuchnia Fińska

Salmiakkikossu czyli likier z salmiaków.

Dzisiaj mam dla Was przepis na nietypowy likier, który jest jednym z popularniejszych w Finlandii i dość faworyzowanym przez większość Finów. Jest to nietypowe połączenie wódki z pastylkami o smaku salmiaków lub lukrecji, jednak na nich nie kończą się opcje tworzenia salmiakowych likierów. W Finlandii, Finowie w większości lubują się w salmiaku, ale znajdziemy masę różnych cuksów etc. o smaku salmiaka albo lukrecji. W zależności od tego, jaki likier chcecie zrobić, może być na słodko lub na słono.

Przed wami przepis na banalnie prosty likier z salmiaków. Potrzebujemy do jego wykonania oczywiście jakiegoś rodzaju pastylek lub cukierków salmiakowych bądź lukrecjowych i wódkę. Jeżeli chcecie mocno, salmiakowo podkręcić smak wódki wybierzcie salmiak, jeżeli natomiast zrobić bardziej lajtową mieszankę – lukrecję, która jest bardziej słodka, z nutą soli. Osobiście polecam wódkę Koskenkorva, Absolut. Jeżeli nie macie wymienionej wódki może to być jakakolwiek inna wódka (zależy co akurat macie pod ręką 😉 ).

Z salmiaków polecam wybrać takie, które nie są zbyt słone (jw. idealnie sprawdzi się lukrecja). Jeżeli będziecie mieli problem z wyborem, zapytajcie sprzedawcy w sklepie, które są które. Najlepiej sprawdza się do wykonania tego trunku lukrecja, nie przeważa w niej ilość soli stosunkiem cukru, dzięki czemu jest fajnym połączeniem słodko-słonym. Ja do przygotowania swojej wódki salmiakowej wybrałem pastylki Lakrisal (mieszanka salmiaka i lukrecji). Są one znacznie jaśniejszego koloru niż jakim charakteryzuje się sam salmiak. W smaku są również łagodniejsze.

bty

Składniki:

  • 0,5l wódki
  • 200g-250g pastylek/cukierków salmiakowych/lukrecjowych

Przygotowanie likieru (metoda powolna)

  1. Do butelki 0.7l wrzuć pastylki/cukierki i zalej je wódką.
  2. Odczekaj, aż pastylki/cukierki się rozpuszczą (można, też pokruszyć). (Preferowane jest, aby odstała jeden dzień, a minimum to kilka godzin).
  3. Wstrząśnij i wymieszaj miksturę, włóż do lodówki lub zamrażarki, aby ostygła.
  4. Wstrząśnij przed podaniem.

Przygotowanie likieru (metoda szybka)

  1. Wrzuć pastylki/cukierki do blendera, zalej je wódką nieco ponad i zmiksuj.
  2. Przelej zawartość blendera do butelki/karawki większej niż 0.5l
  3. Wymieszaj przelaną miksturę z resztą wódki, wstrząśnij, włóż do lodówki lub zamrażarki, aby schłodzić miksturę.
  4. Wstrząśnij przed podaniem.
Wyświetl ten post na Instagramie.

Wyszło bardzo dobre, sam jestem zaskoczony polecam bardzo. #finland #finlandia #suomi #salmiakkikossu #vodka #wodka

Post udostępniony przez Życie w Finlandii (@zyciewfinlandii)